Obchodzenie Wielkanocy to tradycja, która jest z nami ponad 300 lat. Przez pokolenia jej forma nieco się zmieniała, jednakże świąteczne potrawy przetrwały próbę czasu i nie różnią się znacząco od tego, co pojawiało się na stole u naszych przodków.
Wielkanoc – kiedyś i dziś
Święta Wielkanocne zaczęto obchodzić w Polsce od XVIII wieku. W tamtym okresie popularnie stały się msze rezurekcyjne, które odprawiano o północy. Po obrzędach następowało właściwe świętowanie, czyli wspólny poranny posiłek w gronie najbliższej rodziny. Zastanawiasz się, czy ówczesna święconka różniła się od współczesnego koszyczka? Otóż nie, składała się ona głównie z: jajek, chrzanu, różnych wędlin, chrupiącego pieczywa, miodu, soli, pieprzu, a także słodkich babek i popularnych po dziś dzień mazurków. Tak, desery to nieodłączny element wielkanocnego menu!
Jeśli nie masz pomysłu na tegoroczny zestaw świątecznych potraw, nie przejmuj się. Mamy dla Ciebie propozycję menu, które sprawdzi się w każdym zakątku Polski. Na śniadanie proponujemy tradycyjną sałatkę jarzynową z majonezem, zielonym groszkiem, ogórkami kiszonymi, ziemniakami i cebulą, a gdy nasze żołądki nieco odpoczną obiad składający się z żurku w chlebie z dodatkiem białej kiełbasy wieprzowej i ziemniaków.
Pomysły na przepyszne wigilijne desery
Po takiej uczcie trzeba przegryźć oczywiście coś słodkiego! Nie ukrywamy, że to nasza ulubiona część i w związku z tym przygotowaliśmy cztery wyjątkowe przepisy na wielkanocne desery, które możecie dołączyć do swojego wielkanocnego jadłospisu:
- Kakaowe jajka niespodzianka – https://uwielbiam.pl/przepis/kakaowe-jajka-niespodzianka,
- Jaglane smoothie z mango i jagodami
- Marchewkowe deserki
- Kakaowa panna cotta
Wierzymy, że powyższe receptury na wielkanocne desery zawitają na Waszych stołach. W końcu trzeba sobie jakoś osłodzić te święta w izolacji!