Nasiona Chia znane są pod nazwą szałwii hiszpańskiej, które posiadają dużo wartości odżywczych i wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. Zawierają dużo kwasów o-mega 3, wapnia i żelaza, co usprawnia i uodparnia nasz organizm. Posiadają duże ilości pełnowartościowego białka, potasu, który ma za zadanie obniżać ciśnienie krwi, błonnika (regulacja trawienia), magnezu (nerwy i stawy), fosforu (kości) i inne tłuszcze czy kwasy tłuszczowe regulujące procesy i funkcje naszego ciała. Przede wszystkim zawiera antyoksydanty mające na celu zahamowanie rozwoju nowotworów (w tym np. raka piersi). Badania potwierdzają, że nasiona chia dobrze wpływają na pamięć i procesy w mózgu, ale również mają na celu zapobieganie stanom lękowym czy depresyjnym. Regulują pracę układu nerwowego, tym samym łagodząc objawy chorób takich jak np. demencja starcza (alzheimer), ale nie tylko. Dodatkowo wspomagają funkcjonowanie narządu wzroku i rozwijaniu się poważniejszych schorzeń. Ich częste spożywanie może przyczynić się do zmniejszania złego cholesterolu i tym samym wzrostu dobrego, co oznacza mniejsze ryzyko zachorowania na choroby sercowe, czy sercowo-naczyniowe. Chia sprzyja też diabetykom (cukrzyca) i jest niezwykle przydatna podczas problemów trawiennych, ponieważ reguluje pracę układu pokarmowego, więc dlaczego nie przygotować z niej deseru? Zobacz w dalszej części przepis na pudding Chia!
Produkt żywnościowy
Są idealnym produktem, który sprawdza się w kuchni. Chia wykorzystywana jest do koktajli, jogurtu, zdrowych deserów i owsianki. Namoczenie nasion powoduje, że szybko pęcznieją w żołądku, powiększają swoją objętość. Uczucie braku głodu znika, a człowiek czuje że zaspokoił swój apetyt. Wspomagają odchudzanie, gdyż działają podobnie jak siemie lniane. Jednak jak wszystko należy jeść z umiarem.
Pomysł na Pudding Chia
Jednak istnieje wiele sposobów, aby jeść nasiona chia. Jednym z nich jest pudding chia. Przepis na przepyszny pudding chia jest prosty.
Ten doskonały sposób na deser można wykonać samodzielnie.
Do zrobienia pudding chia będą potrzebne składniki takie jak:
- nasiona chia
- mleko kokosowe
- banan
- suszone rodzynki, morele, figi, śliwki (lub według uznania)
- wiórki kokosowe
- imbir
- miód
Na początku trzeba zalać nasiona szałwii hiszpańskiej mlekiem kokosowym (można to wykonać wcześniej, wstawić na kilka godzin do lodówki – np. na noc). Produkt wtedy przechodzi proces żelowania (podobnie jak siemię lniane) i powstaje budyniowa konsystencja.
Następnie należy dodać banany, dodatki (suszone rodzynki itp.) wymieszać z dowolnymi przyprawami (pół łyżeczki imbiru i duża łyżka miodu. Pudding chia gotowy! Smacznego!