Strona główna
Zdrowie
Tutaj jesteś

Rukola i jej wartość odżywcza

7 grudnia 2020

Rukola jeszcze do niedawna nie cieszyła się w Polsce zbyt wielkim powodzeniem, dziś korzystamy z niej bardzo chętnie. Rukola często pojawia się na pizzy i na zapiekankach, jest też z powodzeniem dodawana do sałatek oraz koktajli z zielonych warzyw.

Rukola – zdrowy dodatek

Zdrowa dieta z takim dodatkiem ma rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie, co wiąże się m.in. z faktem, iż warzywo to jest doskonałym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin oraz składników mineralnych. Nie brak tu witaminy C oraz cynku, dzięki którym można lepiej zadbać o odporność organizmu, nie brak też żelaza, dzięki któremu można się skuteczniej chronić przed anemią.

Właściwości rukoli

W liściach rukoli można jednocześnie znaleźć sporo roślinnego białka, co dodatkowo zwiększa wartość odżywczą tego warzywa. Rosnące zainteresowanie takim dodatkiem cieszy, a powodów, dla których warto mu poświęcić więcej uwagi nie brakuje. Sięganie po przepisy na pyszne dania z takim dodatkiem z pewnością każdemu z nas wyjdzie na zdrowie, a im prędzej docenimy moc tego warzywa, tym lepiej dla nas.

bootsy.pl

Parenting & Lifestyle

Za naszym blogiem stoją eksperci z pasją do zdrowia, żywienia i rozwoju dziecka. Nasi specjaliści dzielą się swoją wiedzą, oferując praktyczne wskazówki i sprawdzone przepisy, które pomogą Ci troszczyć się o Twoje dziecko i całą rodzinę. Z nami odkryjesz, jak dbać o zdrowie na każdym etapie życia.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Catering dietetyczny w Lublinie
zasady pielęgnacji skóry
dieta pudełkowa

Jesteś zainteresowany reklamą?