kolendra do czego

Kolendra w kuchni

Kolendra jest jedną z najbardziej aromatycznych przypraw stosowanych obecnie w kuchni. Wykorzystuje się ją zarówno do doprawiania dań, jak i do dekoracji deserów, czy ciast. Kolendra składa się z wielu niezwykle cennych dla ludzkiego organizmu składników, dlatego warto spożywać ją codziennie.

Kolendra do czego najlepiej ją stosować? Świeżą kolendrę można dodawać do sałatek, mięs, czy zup jako element dekoracyjny. Ponadto liście kolendry świetnie wzbogacą smak twarożku, będą także ciekawym dodatkiem do pieczonych ziemniaków, czy popularnego curry. Świeżej kolendry z powodzeniem używa się zamiast tradycyjnej pietruszki, do przygotowania wywaru warzywnego lub mięsnego. Kolendra bywa także składnikiem zimnych sosów i sals, można również połączyć ją z mielonym mięsem, czy delikatnym łososiem.

Zamiast świeżych liści kolendry do potraw dodaje się także suszone owoce kolendry, które również dodają daniom oryginalnego smaku i aromatu, a przy tym można je zdecydowanie dłużej przechowywać w domowych warunkach niż świeżo ściętą kolendrę.

menudiabetyka.pl

Post Author: Parenting & Lifestyle

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *