Mąka migdałowa - tlo

Mąka migdałowa – właściwości i zastosowanie

Obecnie coraz popularniejsza jest moda na zdrową żywność. Dzięki temu niezdrowe produkty próbujemy zamienić na takie, które mają lepszy skład i są zdrowsze. Do takich produktów należy mąka migdałowa, która jest doskonałym zamiennikiem mąki pszennej i żytniej. Mąkę tą otrzymuje się przez zmielenie migdałów. Charakteryzuje się ona słodkim, migdałowym smakiem i białą barwą.

Wartości odżywcze mąki migdałowej

Właściwości mąki migdałowej wynikają bezpośrednio z właściwości migdałów. Jest świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych – jednonienasyconych oraz wielonienasyconych. W swoim składzie nie posiada dużej ilości węglowodanów, także może być spożywana przez osoby będące na diecie. Istotnym faktem jest też to, że nie zawiera glutenu. Oprócz kwasów omega, znajdują się w niej także: witamina E, wapń, żelazo i potas. Mąka migdałowa jest bardzo sycąca – posiada bardzo dużo białka.

Właściwości mąki migdałowej

Dziennikarka medyczna – Agnieszka Gotówka pisze: „mąka migdałowa jest cennym elementem diety osób z chorobami serca. Obecne w niej składniki pomagają obniżyć poziom cholesterolu, wspomagają też pracę układu sercowo-naczyniowego. Zawarte w niej antyoksydanty obniżają ciśnienie krwi. Chronią też organizm przed działaniem wolnych rodników, które uważa się za jedne z przyczyn chorób cywilizacyjnych. Zmniejsza ponadto ryzyko wystąpienia raka okrężnicy”. Mąka migdałowa to również doskonałe źródło magnezu, żelaza i wapnia.

Mąka migdałowa - migdały

Zatem do głównych właściwości tej mąki możemy zaliczyć:

  • chroni organizm przed działaniem wolnych rodników,
  •  zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy, jest polecana dla osób, które już na cukrzyce chorują, ponieważ poprawia glikemię oraz obniża glikemię poposiłkową,
  •  obniża ciśnienie krwi,
  •  jest mniejsze ryzyko wystąpienia raka okrężnicy,
  •  mniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca,
  •  obniża cholesterol.

Zastosowanie mąki migdałowej

Mąka migdałowa ma wszechstronne zastosowanie. Najczęściej można ją wykorzystać w kuchni. Jest to świetny zamiennik mąki pszennej. Polecana jest szczególnie do różnego rodzaju ciast i wypieków. Najbardziej popularne przepisy z wykorzystaniem mąki migdałowej dotyczą tortów, ciast i ciasteczek. Bardzo często pieczony jest także chleb z mąki migdałowej. Jest także wykorzystywana jako zagęszczacz do zupy, dodatek do panierek do mięsa, a także do dekoracji deserów. Mąka migdałowa z powodzeniem może być wykorzystywana do celów pielęgnacyjnych ciała i cery. Jeżeli chcemy odświeżyć skórę twarzy oraz pozbyć się zaczerwieniania i niedoskonałości to idealnie do tego celu sprawdzi się maseczka z mąki migdałowej wykonana w domu. Mąkę należy wymieszać z jogurtem naturalnym lub mlekiem. Powstałą papkę należy trzymać na twarzy przez około 20 minut. Po zmyciu cera będzie wygładzona, promienna i odżywiona.

Gdzie kupić mąkę migdałową?

Mąkę migdałową można kupić w sklepach ze zdrową żywnością – zarówno stacjonarnie jak i online. Cena jest różna i waha się od 13 do 25 zł za 500 g. Przed zakupem należy sprawdzić jej skład – najlepsza jest mąka, która posiada w składzie tylko migdały. Mąkę migdałową w łatwy sposób można zrobić samodzielnie. Potrzebujemy do tego jedynie dobrej jakości migdałów. Przed wrzuceniem ich do blendera czy młynka do kawy można je namoczyć. Następnie migdały mielimy aż do uzyskania konsystencji proszku. Powstałą mąkę należy przetrzymywać w suchym i szczelnie zamkniętym pojemniku.

Mąka migdałowa – przepisy

Mąka migdałowa jest wykorzystywana do deserów, koktajli, sałatek. Bardzo popularne są także smoothie. Do zrobienia smoothie będziemy potrzebować łyżki mąki migdałowej, banan, mleko migdałowe oraz gorzką czekoladę. Wszystkie składniki oprócz czekolady należny dokładnie zmiksować. A następnie powstały koktajl posypać startą czekoladą. Danie takie może służyć za drugie śniadanie. Mąka migdałowa nadaje się także do pieczenia. Jej zaletą jest także to, że można ją spożywać na surowo, w odróżnieniu do popularnych mąk pszennych. Można ją dodać do płatków śniadaniowych i mleka, wzbogacić jej słodkim smakiem koktajl owocowy.

Post Author: alinadobrawa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *